Exam Name SRMUSET 2021 Scholarship Cum Entrance Test
Conducted By Shri Ramswaroop Memorial University [SRMU]
Download Sample Question Paper
Year 2021
Document Type PDF
Official Website http://srmuset.srmu.ac.in/index

SRMUSET 2021 Scholarship Test

SRMUSET is a scholarship cum Entrance test which has been launched with the basic purpose of providing aspirants of undergraduate and integrated programs another chance to score well and get rewarded.

Download SRMUSET 2021 Scholarship Test Syllabus Here

Download SRMUSET 2021 Sample Paper

Download SRMUSET 2021 Aptitude Sample Paper

Aptitude (for D. Pharma, B.A.(Journalism and Mass Comm., English,Applied Psychology,sociology, Political Science) BSW, Integrated L.L.B. BBA, B.Com, Integrated BBA, BA (Economics),B.I.D.)

1.Which Political Leader recently shared a blog on water conservation titled ‘A Daughter, A Tree and A Teacher’?
(a) Shashi Tharoor
(b) Narendra Modi
(c) Gajendra Singh Shekhawat
(d) Arun Jaitley

Answer: Narendra Modi

2.Which Indian batsman became the first in the world to score 5 centuries in a World Cup tournament?
(a) Virat Kohli
(b) KL Rahul
(c) Rohit Sharma
(d) MS Dhoni

Answer: Rohit Sharma

3.Which Indigenous Aircraft Carrier (IAC) will be delivered to the Indian Navy in 2021 for advanced trials?
(a) Rafael
(b) Vikrant
(c) Tejas
(d) MG-21

Answer: Vikrant

4.Which city of India has recently been included in the list of World Heritage Sites by UNESCO?
(a) Lucknow
(b) Ranchi
(c) Jaipur
(d) Ludhiana

Answer: Jaipur

5.Which cricketer retained his top position in the latest ICC Batsmen rankings?
(a) Rohit Sharma
(b) David Warner
(c) Virat Kohli
(d) Shakib Al Hasan

Answer: Virat Kohli

6. Consider the following statement (s) related to the Indus Valley Civilization
I. Working floors consisting of rows of circular brick platforms which were meant for threshing grain have been found in Harappa.
II. The Great Bath, a granary, big halls, a bronze statue of a dancing girl, the idol of a yogi and numerous seals have been found at Mohenjo-Daro.
III. A script consists of big alphabets has been found on a gate in Dhaulavira.

Which of the following statement (s) is/are correct?
(a) Only I
(b) Only II
(c) Only III
(d) All the above

Answer: D All of the above

7. What is the correct definition of Fiat Money?
(a) Money on the order of apex bank
(b) Money on the order of Parliament
(c) Money on the order of the government
(d) None of the above

Answer: C

7. Which is the primary and major source of irrigation in India?
(a) Tanks
(b) Wells & Tube wells
(c) Canals
(d) Rain fed

Answer: B

8. Which of the following type of farming is done with slush and burn method on the jungles of north-eastern part of India?
(a) Intensive Farming
(b) Plantation Farming
(c) Mixed Farming
(d) Shifting Farming

Answer: D

9. Which of the following gas is directly respondent for the depletion of ozone layer?
(a) . Carbon dioxide
(b) Carbon monoxide
(c) Nitrous oxide
(d) Chlorofluorocarbon (CFC)

Answer: D

10. Who said that ‘National Calamity’ on the failure of Non-Cooperation Movement to prevent the public mass from demoralisation?
(a) Subash Chandra Bose
(b) Bal Gangadhar Tilak
(c) C R Das
(d) Vitthal Patel

Answer: A

11. The upper house of Indian Parliament is known as –
(a) The Rajya Sabha
(b) The Lok Sabha
(c) The Vidhan Sabha
(d) The Vidhan Parishad

Answer: A
12. Which Indian state had the first woman Chief Minister –

(a) Uttar Pradesh
(b) Madhya Pradesh
(c) Sikkim
(d) Arunachal Pradesh

Answer: A
13. Which of the following metals forms an amalgam with other metals?
(a) magnesium
(b) mercury
(c) manganese
(d) molybdenum

Answer: B

14.Which among the following countries has a better gender ratio than India?
(a) Bhutan
(b) Pakistan
(c) China
(d) Afghanistan

Answer: A

Logistic Reasoning:
15. SCD, TEF, UGH, ____, WKL
(a) CMN
(b) UJI
(c) VIJ
(d) IJT

Answer: C

16.ELFA, GLHA, ILJA, _____, MLNA
(a) OLPA
(b) KLMA
(c) LLMA
(d) KLLA

Answer; D

17.CMM, EOO, GQQ, _____, KUU
(a)GRR
(b)GSS
(c)ISS
(d)ITT

Answer: C

18.Which word does NOT belong with the others?
(a) parsley
(b) basil
(c) dill
(d) mayonnaise

Answer: D

19.Which word does NOT belong with the others?
(a) inch
(b) ounce
(c) centimeter
(d)yard

Answer: B

20.Which word does NOT belong with the others?
(a)tyre
(b)steering wheel
(c)engine
(d)car

Answer: D

Note:
English will be the language across all sections of question paper.

Have a question? Please feel free to reach out by leaving a comment below

Leave a Reply

You do not have to leave an email address in order to reply.