Exam Aeronautical Engineering and Research Organization Scholarship – Common Entrance Test [AERO-CET]
Institute Aeronautical Engineering and Research Organization [AERO]
Download Sample Paper
Year 2023
Document Type PDF
Official Website https://cet.aero.edu.in/sample-paper/

AERO-CET Sample Paper 2023

Download Aeronautical Engineering and Research Organization Scholarship – Common Entrance Test (AERO-CET) Sample Paper 2023 PDF Online Free

Download All Scholarship Test Question Papers Here

Download AERO-CET Sample Paper 2023

AERO-CET 2023 Sample Paper 1 Download Here
AERO-CET 2023 Sample Paper 2 Download Here
AERO-CET 2023 Sample Paper 3 Download Here
AERO-CET 2023 Sample Paper 4 Download Here

AERO-CET Sample Questions

1. A light source, which emits two wavelengths πœ†πœ†1 = 400 𝑛𝑛𝑛𝑛 and πœ†πœ†2 = 600 𝑛𝑛𝑛𝑛, is used in a Young’s double slit experiment. If recorded fringe widths for πœ†πœ†1 andπœ†πœ†2 are𝛽𝛽1 and𝛽𝛽2 Β© number of fringes for them within a distance yon one side of the central maximum are m1 and m2, respectively, then
A) 𝛽𝛽2 > 𝛽𝛽1
B) π‘šπ‘š1 > π‘šπ‘š2
C) From the central maximum, 3rd maximum of Ξ»2 overlaps with 5 th minimum of Ξ»1
D) The angular separation of fringes for Ξ»1 is greater than Ξ»2

Ans: (A), (B) and (C)

2. One end of a taut string of length 3m along the x axis is fixed at x=0.The speed of the waves in the string is 100 π‘šπ‘šπ‘ π‘ βˆ’1. The other end of the string is vibrating in the y direction so that stationary waves are set up in the string. The possible waveform(s) of these stationary waves is(are)
A) (𝑑𝑑) = 𝐴𝐴 sin πœ‹πœ‹πœ‹πœ‹ 6 cos 50πœ‹πœ‹πœ‹πœ‹ 3
B) (𝑑𝑑) = 𝐴𝐴 sin πœ‹πœ‹πœ‹πœ‹ 3 cos 100πœ‹πœ‹πœ‹πœ‹ 3
C) (𝑑𝑑) = 𝐴𝐴 sin5πœ‹πœ‹πœ‹πœ‹ 6 cos 250πœ‹πœ‹πœ‹πœ‹ 3
D) (𝑑𝑑) = 𝐴𝐴 sin5πœ‹πœ‹πœ‹πœ‹ 2 cos 250πœ‹πœ‹πœ‹πœ‹

Ans: (A), (C) and (D)

3. Let𝐸𝐸1(π‘Ÿπ‘Ÿ), 𝐸𝐸2(π‘Ÿπ‘Ÿ) and 𝐸𝐸3(π‘Ÿπ‘Ÿ) be the respective electric fields at a distance r from a point charge Q, an infinitely long wire with constant linear charge density Ξ», and an infinite plane with uniform surface charge density Οƒ. If 𝐸𝐸1(π‘Ÿπ‘Ÿ0) = 𝐸𝐸2(π‘Ÿπ‘Ÿ0) = 𝐸𝐸3(π‘Ÿπ‘Ÿ0) at a given distance r0, then
A) 𝑄𝑄 = 4πœŽπœŽπœŽπœŽπ‘Ÿπ‘Ÿ0 2
B) π‘Ÿπ‘Ÿ0 = πœ†πœ† 2πœ‹πœ‹πœ‹πœ‹
C) 𝐸𝐸1 (π‘Ÿπ‘Ÿ0⁄2) = 2𝐸𝐸2 (π‘Ÿπ‘Ÿ0⁄2)
D) 𝐸𝐸2 (π‘Ÿπ‘Ÿ0⁄2) =4𝐸𝐸3 (π‘Ÿπ‘Ÿ0⁄2)

Ans: (C)

4. Heater of an electric kettle is made of a wire of length L and diameter d. It takes 4 minutes to raise the temperature of 0.5kgwater by 40K. This heater is replaced by a new heater having two wires of the same material, each of length L and diameter 2d. The way these wires are connected is given in the options. How much time in minutes will it take to raise the temperature of the same amount of water by 40 K?
A) 4 if wires are in parallel
B) 2 if wires are in series
C) 1 if wires are in series
D) 0.5 if wires are in parallel

Ans: (B) and (D)

5. Two coherent sources produce waves of different intensities which interfere. After interference, the ratio of the maximum intensity to the minimum intensity is 16. The intensity of the waves are in the ratio:
A) 4: 1
B) 25: 9
C) 16: 9
D) 5: 3

Ans: (B)

6. Mobility of electrons in a semiconductor is defined as the ratio of their drift velocity to the applied electric field.
If, for an n-type semiconductor, the density of electrons is1019m–3 and their mobility is 1.6 m2/ (V.s) then the resistivity of the semiconductor (since it is an n-type semiconductor contribution of holes is ignored) is close to:
A) 2m
B) 0.4m
C) 4m
D) 0.2m

Ans: (B)

7. A sample of radioactive material A, that has an activity of 10 mCi (l Ci = 3.7 Γ— l010 decays/s), has twice the number of nuclei as another sample of a different radioactive material B which has an activity of 20 mCi. The correct choices for half-lives of A and B would then be respectively:
A) 20 days and 5 days
B) 20 days and 10days
C) 5 days and 10 days
D) 10days and 40 days

Ans. (A)

8. A convex lens is put 10 cm from a light source and it makes a sharp image on a screen, kept 10 cm from the lens. Now a glass block (refractive index 1.5) of 1.5 cm thickness is placed in contact with the light source. To get the sharp image again, the screen is shifted by a distance d. Then d is:
A) 0.55 cm away from the lens
B) 1.1 cm away from the lens
C) 0.55 cm towards the lens
D) 0

Ans: (A)

9. Two plane mirrors arc inclined to each other such that a ray of light incident on the first mirror (M1) and parallel to the second mirror (M2) is finally reflected from the second mirror (M2) parallel to the first mirror (M1). The angle between the two mirrors will be:
A) 90Β°
B) 45Β°
C) 75Β°
D) 60Β°

Ans: (D)

10. In a Young’s double slit experiment, the slits are placed 0.320 mm apart. Light of wavelength = 500 nm is incident on the slits. The total number of bright fringes that are observed in the angular range –30°≀ᢿ≀30Β°is:
A) 320
B) 641
C) 321
D) 640

Ans: (B)

11. A rod of mass ‘M’ and length ‘2L’ is suspended at its middle by a wire. It exhibits torsional oscillations; if two masses each of ‘m’ are attached at distance ‘L/2’ from its center on both sides, it reduces the oscillation frequency by 20%. The value of ratio m/M is close to:
A) 0.17
B) 0.37
C) 0.57
D) 0.77

Ans: (B)

12. A 15 g mass of nitrogen gas is enclosed in a vessel at a temperature 27Β°C. Amount of heat transferred to the gas, so that rams velocity of molecules is doubled, is about: [Take R = 8.3 J/ K mole]
A) 10 k
B) 0.9 kJ
C) 6 kJ
D) 14 Ki

Ans: (A)

13. In a communication system operating at wavelength 800 nm, only one percent of source frequency is available as signal bandwidth. The number of channels accommodated for transmitting TV signals of band width 6 MHz are (Take velocity of light c = 3 Γ— 108m/s, h = 6.6 Γ— 10–34 J-s)
A) 3.75 Γ— 106
B) 4.87 Γ— 105
C) 3.86 Γ— 106
D) 6.25 Γ— 105

Ans: (D)

14. The energy required to take a satellite to a height ‘h’ above Earth surface (radius of Earth = 6.4 Γ— 103 km) is E1 and kinetic energy required for the satellite to be in a circular orbit at this height is E2. The value of h for which E1 and E2 are equal, is:
A) 1.28 Γ— 104 km
B) 6.4 Γ— 103 km
C) 3.2 Γ— 103 k
D) 1.6 Γ— 103 km

Ans: (C)

15. A series AC circuit containing an inductor (20 MH), a capacitor (120 Β΅F) and a resistor (60) is driven by an AC source of 24 V/50 Hz. The energy dissipated in the circuit in 60 s is:
A) 2.26 Γ— 103 J
B) 3.39 Γ— 103 J
C) 5.65 Γ— 102 J
D) 5.17 Γ— 102 J

Ans: (D)

16. The magnetic field associated with a light wave is given, at the origin, by B = B0 [sin (3.14 Γ— 107) ct + sin (6.28 Γ— 107) ct]. If this light falls on a silver plate having a work function of 4.7 eV, what will be the maximum kinetic energy of the photo electrons? (c = 3 Γ— l08ms–1, h = 6.6 Γ— 10–34 J-s)
A) 7.72 eV
B) 8.52 eV
C) 12.5 eV
D) 6.82 eV

Ans: (A)

17. Two forces P and Q of magnitude 2F and 3F, respectively, are at an angle ΞΈ with each other. If the force Q is doubled, then their resultant also gets doubled. Then, the angle is:
A) 30Β°
B) 60Β°
C) 90Β°
D) 120Β°

Ans: (D)

18. The self-induced emf of a coil is 25 volts. When the current in it is changed at uniform rate from 10 A to 25 A in 1s, the change in the energy of the inductance is:
A) 437.5 J
B) 637.5 J
C) 740 J
D) 540 J

Ans: (A)

19. A current of 2 mA was passed through an unknown resistor which dissipated a power of 4.4 W. Dissipated power when an ideal power supply of 11V is connected across it is:
A) 11 Γ— 10–5 W
B) 11 Γ— 10–4 W
C) 11 Γ— 105 W
D) 11 Γ— 10–3 W

Ans: (A)

20. The diameter and height of a cylinder are measured by a meter scale to be 12.6 Β± 0.1 cm and 34.2 Β± 0.1 cm, respectively. What will be the value of its volume in appropriate significant figures?
A) 4260 Β± 80 cm3
B) 4300 Β± 80 cm3
C) 4264.4 Β± 81.0 cm3
D) 4264 Β± 81 cm3

Ans: (A)

Have a question? Please feel free to reach out by leaving a comment below

(Visited 61 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *