BYJU'S
Institute BYJU’S
Exam BYJU’S National Aptitude Test [BNAT]
Download BYJU’S BNAT Sample Question Paper
Class Grade 10
Official Website https://byjus.com/bst-new/

BYJU’S BNAT Scholarship Test Grade 10 Sample Question Paper

Download BYJU’S National Aptitude Test [BNAT] Grade 10 Sample Question Paper PDF Free Online!

Download BYJU’S BNAT Scholarship Test Classes 1oth Syllabus Here

Download BYJU’S BNAT Grade 10 Sample Paper

BYJU’S BNAT Scholarship Test Grade 10 Sample Question Paper Download Here

BYJU’S BNAT Scholarship Test Grade 10 Sample Questions

Mathematical Ability:
1. In a cylindrical container, circular discs are stacked. The first disc is 1 cm in thickness, the second is 2 cm thick, and consecutive discs increase by 1 cm. If the cylinder is 2 m tall, what is the maximum number of discs that can be completely contained in it?
a. 18
b. 19
c. 20
d. 21

Answer: Option (b)

2. How many identical metal cones should be melted to form a cylinder that has twice the radius and twice the height of one of those cones?
a. 4
b. 8
c. 12
d. 24

Answer: Option (d)

3. 13 points are marked on the circumference of a circle such that the distance between consecutive points are equal. If lines are drawn from each point to all other points, how many chords would be formed?
a. 72
b. 78
c. 102
d. 108

Answer: Option (b)

4. On a cartesian plane, the diagonal of a square lies on the x-axis. Which of the following is the equation of one of its sides?
a. 5x + 3y = 9
b. x – y = -8
c. 2x = 7y
d. 3y = -13

Answer: Option (b)

Verbal Ability:
1. Choose the correct sentence from the options
An artist who explored Indian Cultural themes, Raja Ravi Varma was world renowned for his art.
a. Raja Ravi Varma is an artist whose art explores world renowned Indian cultural themes.
b. Artist Raja Ravi Varma has explored Indian cultural themes, the art of whom is world renowned.
c. Raja Ravi Varma is a world renowned artist whose art explored Indian cultural themes.
d. No Change

Answer: Option (d)

2. Choose the option which best replaces the underlined portion of the sentence
To travel to Paris and London have always been Jose’s dream.
a. Traveling to Paris and London has always
b. To travel to Paris and London has
c. To travel to Paris or London has always
d. No Change

Answer: Option (a)

3. Choose the correct determiner.
There are shops on ________ sides
a. neither
b. either
c. these
d. that

Answer: Option (b)

4. Choose the option which best replaces the sentence:
Jose, a 28-year-old man, asked Christina to marry him and were devastated when she turned down his proposal
a. Jose asked Christina, who is a 28-year-old man, to marry him and was devastated when she turned his proposal down.
b. Jose, who is a 28-year-old man, asked Christina to marry him and was devastated when she turned down his proposal.
c. Jose, who is 28-year-old man, asked Christina to marry him and was devastated when she turned down his proposal.
d. No Change

Answer: Option (b)

5. Choose the option which best replaces the sentence:
Priya often wears high heels, who is just five feet tall.
a. Priya wears high heels, who is five feet tall.
b. Priya, who is just five feet tall, often wears heels.
c. Priya, who is just five feet tall, often wears high heels.
d. No Change

Answer: Option (c)

6. Choose the correct underlined portion of the sentence from the options
Police officers should abide and protect the law, and represent justice and consideration.
a. abide by and protect the law as well as represent consideration and justice
b. abide by and protect the law, and represent consideration as well as justice
c. abide by and protect the law, and represent consideration and justice
d. No Change

Answer: Option (c)

Have a question? Please feel free to reach out by leaving a comment below

(Visited 84 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *